Drugs

Drugsverslaving

Bij drugsverslaving is ‘willen’ veranderd in ‘moeten’ gebruiken. Een ander woord voor verslaving is ‘afhankelijkheid’. Afhankelijkheid kun je opdelen in geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid.

  • Geestelijke afhankelijkheid
    Hierbij verlangt de gebruiker steeds sterker naar het middel en voelt zich eigenlijk niet meer prettig zonder. Dit speelt met name bij mensen die regelmatig gebruiken, bijvoorbeeld wekelijks of dagelijks. Dit geldt nog sterker wanneer iemand gebruikt om de werkelijkheid te ontvluchten, bijvoorbeeld om problemen te vergeten. Geestelijke afhankelijkheid kan bij bijna alle middelen optreden.
    Zowel bij cannabis als bij alcohol, speed, cocaïne, XTC, GHB, heroïne en (in mildere vorm bij) koffie.
  • Lichamelijke afhankelijkheid
    Hierbij protesteert het lichaam wanneer het gebruik stopt. Dit noem je ontwenningsverschijnselen. Bij alcohol, heroïne, methadon en GHB kunnen deze heel heftig zijn. Veel drugs, zoals cocaïne, XTC, speed en cannabis geven géén of milde ontwenningsverschijnselen. Stoppen kan dan toch erg moeilijk zijn vanwege de geestelijke afhankelijkheid.

 

Wat zijn gevolgen van een drugsverslaving?

  • Lichamelijke problemen
    Deze ontstaan doordat drugs het lichaam belasten. Cocaïne kan bijvoorbeeld voor hartklachten zorgen. Ook putten bepaalde drugs het lichaam uit.
  • Psychische problemen
    Bij een verslaving wordt je heel erg in beslag genomen door het middel. Interesse voor andere zaken vermindert,  waardoor je ontwikkeling stil kan komen te staan. Depressies kunnen ontstaan of verergeren. Bovendien kan je doordat je steeds in een roes leeft, grip op de werkelijkheid verliezen.
  • Sociale problemen
    Een verslaving kan je gedrag veranderen. Interesse voor anderen kan afnemen doordat je vooral met het middel bezig bent. Je kunt dan voorrang geven aan het drugsgebruik ten koste van familie of vrienden.
    Geldproblemen
    Deze ontstaan als iemand door het gebruik niet meer functioneert op zijn werk en zijn baan verliest. Of al zijn geld besteedt aan drugs of alcohol.

 

Als je stopt met blowen is het mogelijk ontwenningsverschijnselen te krijgen zoals depressiviteit, stress, een gevoel van onrust en zelfs slechte nachtrust en vervelende dromen. De lichamelijke ontwenningsverschijnselen van een cannabisverslaving zijn, in vergelijking met hardrugs zoals heroïne, mild te noemen, maar kunnen toch als bijzonder vervelend ervaren worden door sommige mensen die stoppen met blowen.

Een persoon met een drugsverslaving aan harddrugs, zoals cocaïne of heroïne, heeft een geestelijke en lichamelijke verslaving. Bij het afkicken van harddrugs zijn de ergste ontwenningssymptonen de eerste 5 dagen meestal het hevigst, daarna volgt er een periode van cruciale psychische ontwenning. Het gevaar om terug te vallen en weer te gaan gebruiken van dezelfde hoeveelheid die voor het afkicken werd gebruikt is groot.

 

Contact: Ingeborg De Vos

zoeken