HSP en HSK

Hoogsensitiviteit

Het begrip hoogsensitiviteit komt de laatste tijd regelmatig in de media (soms ook foutief benoemd als hooggevoeligeid, hypersensitiviteit, overgevoeligheid,…). Volgens sommigen is het dan ook ‘de nieuwste hype’ waardoor de term nog vaak op onbegrip stuit. De meningen zijn verdeeld, de sceptici zien het als ‘weer iets nieuws waar rekening mee gehouden moet worden’ en iets ‘waar geen bewijs voor is’. Voor anderen gaat er een nieuwe wereld open en vallen puzzelstukjes op hun plaats.

De recente aandacht voor dit onderwerp zorgt ervoor dat er veel verteld en geschreven wordt zonder enige kennis van zake of wetenschappelijke onderbouwing. Het is dan ook moeilijk om uit al deze meningen, blogs, sites en zelfhulpboeken, die als paddenstoelen uit de grond rijzen, correcte en gefundeerde informatie te vinden.

Er wordt momenteel aan de Vrije Universiteit van Brussel olv. Prof Elke Van Hoof*, volop onderzoek gedaan naar hoogsensitiviteit: het definiëren van het concept, het ontwikkelen van betrouwbare meetinstrumenten, …). Sinds juni 2014 wordt aan de VuB de opleiding ‘HSP voor professionals’ georganiseerd. Dit om hulp- en zorgverleners handvaten aan te reiken om op een doeltreffende en onderbouwde wijze met hoogsensitieve personen (HSP) om te gaan. De vorming geeft een duidelijke definiëring en omschrijving van HSP vanuit bestaande wetenschappelijke onderbouw. Speciale aandacht gaan naar differentiaaldiagnose en de uitdagingen van HSP-kenmerken voor de therapeutische relatie en aanpak. De opleiding is opgebouwd vanuit actuele wetenschappelijke kennis, grensverleggende inzichten, casusbesprekingen en specifieke vaardigheden die de professionele hulp-en zorgverlener in staat stellen om aan deze doelgroepen een gespecialiseerde aanpak te bieden.

 

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit wordt vaak verward met het begrip hooggevoeligheid. Daar waar hoogsensitiviteit een karakterkemerk is, is hooggevoeligheid een klein onderdeel en symptoom van overprikkeling. Recent onderzoek* wees de noodzaak aan een nieuwe test uit. De test die Elaine Aron ontwikkelde peilt te veel naar hooggevoeligheid waardoor er nog te veel verwarring is mbt. de ‘echte’ HSP.

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk. Een hoogsensitief persoon heeft een meer diepgaande informatieverwerking en een grotere bedachtzaamheid. Dit wil zeggen dat zij meer prikkels binnenkrijgen (de prikkels worden niet of minder gefilterd) en zij in nieuwe, onvertrouwde situaties een pause and check-system hanteren ipv trial and error. Deze basiskenmerken kunnen als gevolg hebben dat deze groep mensen een meer gevoelige antenne ontwikkelen (ze pikken subtiele signalen op), een goede intuïtie hebben, een grote opmerkzaamheid bezitten, sneller overspoeld worden en hierdoor sneller overprikkeld raken.

Wanneer een HSP of HSK (hoogsensitief kind) overprikkeld is, wordt die door de buitenwereld vaak bestempeld als overgevoelig, té emotioneel, hysterisch, lastig, … en wordt daardoor vaak niet serieus genomen. Het gevoel niet begrepen te worden en anders te zijn, ontwikkeld zich hierdoor met alle gevolgen van dien. Wanneer een HSP of HSK niet op de juiste manier met zijn/haar eigenschap leert omgaan, kunnen zij zowel fysieke als psychologische problemen ontwikkelen. Zij zien hun hoogsensitiviteit als een last. Met de correcte therapeutische interventies kunnen zij (en hun omgeving) leren omgaan met hun overprikkeling en hun hoogsensitiviteit ervaren als een kwaliteit.

Een HSP of HSK die zich goed in zijn/haar vel voelt en op de juiste manier kan omgaan met zijn/haar kenmerk zal hier weinig tot geen last van ervaren en zich goed kunnen ontwikkelen en ontplooien.

 

Contact: Romy Coomans 

zoeken